Vår fina demokrati

Det här är ett väldigt rörigt inlägg och jag har inte direkt tänkt igenom det, var bara tvungen att få ut det. Har du någon invändning så är det fritt fram i kommentarsfältet, så länge du kommenterar med respekt. Kram.
 
Som allmänt vänsterorienterad inom politiken kan jag ibland få höra att jag är kommunist. Jag vet, oerhört rimligt! Kommunist ser jag verkligen inte som ett särskilt elakt skällsord men jag är heller inte kommunist. Varför jag ibland blir kallad det antar jag har att göra med att jag inte tycker att individens frihet är det absolut viktigaste som finns. Inte när den inskränker på andra männskliga rättigheter. Någons så kallade "frihet" kan mycket väl leda till någon annans död. En lagstadgad frihet vi har i Sverige är yttrandefriheten, en grundlag som skapades för att verka mellan staten och folket. Yttrandefrihetsgrundlagen går ut på att alla människor ska få säga vad de vill utan att hindras av staten. Men som tillägg har vi lagar som gör vissa saker olagliga att säga, t.ex. saker som faller inom "hets mot folkgrupp", som är ett straffbart brott. Yttrandefrihetsgrundlagen fungerar så att staten inte har rätt att hindra dig från att säga vad du vill, även om det är brottsligt, men du kan fortfarande bli straffad för det i efterhand. För att dra det hela enkelt. Yttrandefrihet är en grundsten för att kunna bygga en så fin demokrati som vi har här i Sverige.
 
Men det finns något som länge gått och skavt inom mig. En fundering som vuxit sig större och större de senaste åren, när jag bevittnat det politiska klimatet i Sverige. Hur långt är vi egentligen beredda att gå för att skydda den här demokratin? Vi har partier i riksdagen som är, i princip, uttalade rasister. Borde de få sitta där? Borde det inte vara straffbart att vara rasist? Jo, det borde det. Och egentligen är det det. Eller ja, du får sitta hemma och vara hur mycket rasist du vill, så länge du inte uttrycker dina rasistiska åsikter verbalt eller fysiskt då du kan bli straffad för det. Eller borde bli straffad för det, hur ofta det faktiskt händer i förhållande till hur mycket rasism som sker går att diskuteras. Hur kan då detta parti få sitta kvar? Jo, för att vi lever i en så fin demokrati.
 
Jag tycker att demokrati är bra. Jag förstår att Sveriges demokrati är en av världens bästa. Jag är inte kommunist, men jag vet inte heller vilket ord jag ska använda mig av för att beskriva min politiska ståndpunkt på skalan. Jag är feminist, antirasist, allierad till grupper såsom HBTQ- och funkispersoner. Jag är generellt sett vänster. Och jag är för demokrati och yttrandefrihet. Men jag vet inte hur långt jag är beredd att låta saker gå. Jag vet inte om jag är beredd att låta ett rasistiskt, HBTQ-fobiskt och kvinnohatiskt parti sitta i riksdagen bara för att skydda den fina demokratin. Jag tycker inte att det är en demokrati när yttrandefriheten har blivit något som hotfulla grupper använder sig av för att skrämma och begränsa andra människor baserat på kön, hudfärg, etnicitet, läggning, fysisk eller psykisk funktion. Jag tycker inte att det är en demokrati när den missbrukas så till den milda grad att massvis av människor inte kan utöva den. För det är precis vad som händer. En del människors frihet blir andra människors död.
 
Jag känner mig bara så jävla uppgiven. Jag har ingen omedelbar lösning på detta. Utbildning är en väg att gå, en väg som vi självklart borde ta. Men den vägen tar tid, tid som människor inte har. Vi behöver något mer, något drastiskt, men jag förstår att det är svårt. Jag förstår att det är nästintill omöjligt att dra konkreta gränser. Vad som ska vara okej och inte. Vi har ett rättssystem, men det är alltför ofta som det inte fungerar. Vi har lagar som säger att rasism och sexism är olagligt. Men det är sällan någon som får ta konsekvenserna. Dessa förtryck bland andra lever fortfarande hos oss. De utövas hemma, i skolan, på arbetsplatser, i offfentliga rum. I riksdagen. Folk vet om det här. Men varför händer inget? Varför sker ingen förändring? För att vi måste ta hänsyn till demokratin. Demokratin som tänjs och vrids på så att farliga människor får mer plats än andra. Demokratin som låter nazism frodas samtidigt som alla spelar förskräckta över och frågande till hur Förintelsen kunde hända. Demokratin som skapar frihet för vissa och lidande för många andra. Vår fina demokrati.
Tankar och åsikter | | 3 kommentarer |

Helgens bestyr

Hej alla fans. Jag blir visst aldrig bättre på det här. Saknar när man gick i sjuan och klämde in typ arton inlägg per dag. De var ju intressanta ungefär 0,7% av gångerna men det var i alla fall inlägg. Men nu har jag faktiskt något att berätta så det gäller ju att skynda sig innan minnet sviker, man börjar ju vara i den åldern snart. Jag har varit ensam hemma hela långa helgen, fest och slagsmål och orgies varenda dag har det varit här. Kanske överdriver en smula men jag har i alla fall råkat dricka både en och tre kvällar, sånt som kan hända när man inte aktar sig.
 
Disa kom hit i torsdags så vi hängde några timmar och i fredags var jag först hos min syster och crashade hennes umgänge med sina vänner innan jag cyklade ner till stan för en dejt med Mika på Olles. När hon for hem hängde jag nån timme i baren och såg ut som en kompislös tönt men egentligen var jag med Disa som jobbade i baren. Och man behöver faktiskt inte kompisar för att kunna unna sig en drink en helt vanlig fredagkväll!!!!!!!!!! Så det så. I lördags fikade jag och Stina på Café på bit som är typ Skellefteås bästa fik(man får låna spel medan man fikar, vem kan tacka nej till det) och på kvällen var det dags för Olivia och Marias årliga födelsedagsfest i Bodbysund! Den här gången har de överlevt ända till 20 och det är ju något extraordinärt att fira! De hade styrt upp lekar och frågesporter(mitt lag vann allihop såklart) och sen drog vi in till stan för att besöka någon av Skellefteås få uteställen. Vi tappade några festdeltagare på vägen men hamnade till slut ett gäng på Calles. Sen åkte jag hem, glömde nycklarna i ytterdörren, åt lite popcorn och somnade.  En mycket trevlig kväll! 10/10 would do it again.
 
kolla himlen för några dagar sen, det är fan livskvalitet! det och café på bit
födelsedagsbarnen och jag
Allmänt | | Kommentera |

A guide to look like me

Hej alla fans. Känner mig som en tönt när jag visar upp grejer jag köpt på det här viset. Inte för att jag tycker själva grejen är töntig, jag älskar när andra gör det, men jag tänker typ "men vem bryr sig ens om vad jag köper eller har på mig". Och det kanske ingen gör heller, men jag lägger upp det ändå, utifall att nån därute(av alla mina typ två läsare) är intresserad<333 Här är i alla fall sakerna jag köpte i Stockholm och Uppsala med Alexandra(köpte även några andra smågrejer som typ nagellack och duschtvål men för tillfället måste jag fan dra en gräns för mig själv nånstans), enjoy:
 
världens bästa och coolaste jacka från new yorker och sladdrigaste tröjan från zara
topp från gina tricot och linne från vila, btw hur fan tar man snygga bilder på såna här plagg?
nice brillor från tgr och ett halsband från h&m som ser ut att höra hemma i framtiden, i like it
Utseende och stil | | En kommentar |
Upp