Den senaste tiden

Hej alla fans. Du käre lille bloggeblogg här kommer jag igen. Jag har ju nämnt förut att jag är dålig på att blogga om min vardag så ni kan inte vara sura på mig faktiskt. Men nu tänkte jag ändå försöka mig på lite sånt där vardagsbloggeri. Senast jag skrev om min vardag var den 20e mars då jag bland annat berättade om min inflyttningsfest, och nu tänkte jag göra en liten vecko-recap.
 
Vecka 12: Jag besökte tandläkaren och talade om för henne att jag har ett hål som måste lagas. Hon höll tyvärr med mig och jag fick därmed en ny tid och ska tillbaka den 11e maj. Blä. Sedan hade vi intro till vår nya kurs som är Arbetsrätt. Blä. Nä skoja, eller jo lite blä är det. Men det är inte såååå dödstråkigt och svårt som jag hade föreställt mig faktiskt. På fredagen hade vi sittning med temat mismatch och det var min sista sittning som ordförande i Nöjesutskottet! Äntligen har man lämnat över den bollen till en annan stackare. Nä men det var sjukt skönt faktiskt, nu har jag gjort mitt i över ett år och behöver inte längre ta något ansvar. Fett! På söndagen var det våffeldagen och då köpte jag ett våffeljärn och bjöd mina kompisar på våffelbrunch hihi.
 
Bilden till vänster: jag tänkte köpa ett vinglas för 50 spänn men blev informerad av barpersonalen om att en flaska endast kostade 160. Bara en idiot hade ju nekat flaskan.
 
Vecka 13: Vi hade en miljard föreläsningar på den nya kursen och sedan spenderade jag påskhelgen i Joeström med familj och släkt! Äntligen fjällen alltså, det var fan 6 år sen sista. 6 ÅR!!!!!!! Jag och Stina åkte slalom en dag och jag tror att jag fortfarande har ont efter pjäxorna. Tänk att det är 2018 och ingen har uppfunnit slalompjäxor som är ens det minsta bekväma än. Det är ju helt befängt.
 
Vecka 14: Vi kom hem från fjällen på måndagen och jag spenderade hela veckan hemma i Burträsk. Hann träffa Irma och ha filmkväll med Stina. Hann tyvärr plugga ungefär 11% av det jag hade tänkt. Men men, what's a depressed person gonna do. Man är ju inte utkastad från universitetet än i alla fall. Tyvärr gick även min farmor bort på lördagkvällen. Det var inte jätteoväntat då hon varit dålig under veckan och för mig känns det mest skönt att hon fick vila nu. Hon var ändå 93 år och det fanns som inga bättre alternativ kvar för henne längre, som var möjliga liksom. Hon har det bättre nu.
 
Vecka 15: Här var det en del plugg inför seminarium och jag, Livia, Wilma och Benny gick på bio! Vi såg A quiet place som var väldigt väldigt bra! Rekommenderar verkligen att gå och se den på just bio (om den fortfarande visas) eftersom det gör mycket för hur filmen upplevs genom ljud och avsaknaden av det. Jag skulle dock inte klassa den som skräckfilm, som den marknadsförs som, utan snarare postapokalyptisk thriller/action. Men jättebra! På fredagen kom pappa hit och hjälpte mig fixa i lägenheten. Vi bytte gardinstänger, satte upp min nyckelhylla i hallen och satte handtag på skåpet under tvättstället. Jag fick också min efterlängtade skohylla som pappa har gjort! Jag har letat land och rike runt (på internet) efter en skohylla som inte är bredare än 50 cm och med tre plan och detta går ej att finna (om man inte vill köpa en jättedyr designversion och det vill inte mitt bankkonto). Så efter mammas tips köpte jag tre stycken Brogrund-hyllor som pappa sedan gjorde en stomme till. Den blev så himla perfekt! Jag är så nöjd och tacksam. Sedan hjälpte jag pappa att köpa ny mobil och efter det spenderade jag min kväll (och stor del av natten) hos Max där det var festligheter.
 
Fruktansvärt dåliga bilder men det har hunnit bli dåligt ljus härinne och jag orkar inte vänta tills imorgon.
 
Vecka 16: Denna vecka var det mest fokus på arbetsrätten på olika sätt och vis. Grupparbete inför seminarium, själva seminariet, föreläsningar och annat. På tisdagkvällen hade jag och Rebecka tänkt käka middag ute i solen men det var inte så mycket sol kvar när vi väl var redo. Det stoppade dock inte oss! Middag och vin utomhus blev det. Torsdagen spenderade jag först på stan med, återigen, Rebecka och sedan blev det lite vindrickande hemma hos mig. Det går bara inte att låta bli när det är så himla fint väder (även fast vi satt inne hehe)! På fredagkvällen for jag hem till Burträsk och lördagen spenderade jag först med Irma, Felix och en kompis till Irma på kompisens gymnasieskola där vi fick träffa massa söta djur. Jag fick hålla i både en leopardgecko och en liten mus!!! Det var en fantastisk dag. Sedan på kvällen blev det vin med Felix innan vi mötte upp Irma igen, på klubben. Det var en fantastisk kväll också! På söndagen hjälpte mamma mig att fixa lite plockmat inför en surprise babyshower för Julia. Hon visste absolut noll och trodde att hon skulle hämta upp sin syster hos deras föräldrar för att sedan fara och äta middag hos deras morföräldrar. Men när hon kom in stod hennes vänner där (inkl. jag då haha) och hade förberett massor av mat, lekar, tårta och presenter! Det var himla mysigt. Och jag vann quizet om bebisar! Besitter tydligen en hel massa onödig kunskap om bebisar med tanke på att jag inte planerar att skaffa någon.
 
Och nu är vi framme vid denna vecka. Det har varit lite plugg i form av föreläsning och seminarium, och igår var jag till Burträsk över dagen för att gå på min fina farmors begravning.♥ Idag har jag och Rebecka gjort ärenden på stan (som värsta vuxna), jag har bland annat hämtat upp mina Dr Martens som varit hos skomakaren. Äntligen har jag nya sulor! Dock glömde han att limma en spricka i lädret så jag får väl gå tillbaka nästa vecka. Ikväll ska jag städa lägenheten och kurera mig eftersom någon dum jävel har smittat mig med förkylning. Det kunde verkligen inte komma mer olägligt eftersom jag ska på Björnstammen-konsert imorgonkväll, dop på söndag och sedan flyger jag ner till Uppsala för att fira Valborg hos Lovisa med Disa och Denise! Så om jag inte blir frisk kommer jag ärligt talat bli skitledsen. Håll tummarna för att mina bihålor låter mig ha en bra helg. Hejdå alla fans.
Allmänt | | En kommentar |

Kompostkampen

Hej alla fans. Boy do I have a story for you. Hahaha alltså det här är så petty och TÖNTIGT (mina två främsta egenskaper), men ni vet ju kanske att sopsortering ligger mig varmt om hjärtat. Jag vet inte varför men det gör det. Jag tror att det beror på att jag rent generellt älskar att sortera saker och att jag också försöker kompensera för miljömässigt dåliga val jag gör i livet hehe. Men hur som helst! Jag kommer ju från Burträsk som är en del av Skellefteå kommun och i den kommunen så används såna där gröna majspåsar (<3<3<3) för att kompostera i hemma. Men här i dum-Umeå använder man dumma papperspåsar som ska sitta i ett dumt kärl och både påsarna och kärlet är så onödigt stora och påsarna är så svårhanterliga och dåliga!!!!! Jag vill ju helst ha kärl för ALLT under min diskho, alltså vi snackar papper, tidningar, kartong, plast, metall, pant, kompost, färgat glas, ofärgat glas, glödlampor, batterier, el-grejer, A L L T, men p.g.a. platsbrist är det väldigt svårt. Dessutom fanns det redan två fasta kärl här i lägenheten när jag flyttade in, så jag fick nöja mig med att ställa in ett tredje kärl bredvid (för jag tänker INTE lägga mig under tre kärl + kompost).
 
Detta ledde till att jag inte rymde kompostkärlet som Umeå kommun oh so generously hade givit mig, eftersom det var meningen att detta kärl skulle förvaras bredvid de två fasta kärlen (där jag då hade ställt ett tredje redan) och det var för stort för att kunna skruvas fast på insidan av dörren då den inte gick att stänga i så fall. Till följd av denna platsbrist och min starkt negativa inställning till Umeå kommuns val av kompostpåsar tänkte jag att jag istället skulle använda en egen, mindre behållare jag hade sedan tidigare och be en anonym langare ta hit majspåsar till mig. So far so good. MEN, jag blev då uppmärksammad på av både Johan och Rebecka att man kanske inte får använda några andra typer av kompostpåsar än de som kommunen har valt, p.g.a. sättet på vilket kommunen tar hand om komposten. Naturligtvis googlade jag på detta och på Umeå kommuns hemsida läste jag mig till att man inte fick använda något annat än papperspåsar och insåg med stor besvikelse att jag skulle behöva skicka tillbaka majspåsarna till Skellefteå igen och använda de stora otympilga papperspåsarna med tillhörande kärl. MEN, efter lite mer läsning så blev jag varse om att Umeå kommun inte tar hand om sin kompost själva utan den skickas till en annan kommun för att rötas och bli biogas. Gissa vilken? Skellefteå.
 
Min reaktion.
 
 
Jag bestämde mig då för att mejla företaget som hämtar Umeå kommuns kompost för att fråga dem om det spelar någon roll vilken påse man använder här i Umeå när komposten ändå rötas i Skellefteå, med tanke på att vi använder två olika påsar. Efter flera dagars väntan fick jag svaret att de bruna papperspåsarna är de som ska användas i Umeå kommun. Detta var ju inte direkt svar på min fråga så jag svarade att jag förstår det men att jag fortfarande undrar om det spelar någon roll för själva rötningsprocessen vilken påse man använder, då alltihop rötas i en kommun som använder majspåsar. Jag fick aldrig något svar på detta och då tipsade pappa mig om att mejla Skellefteå kommun istället. Sagt och gjort, jag mejlade dem och ställde samma fråga som jag ställt till sophämtningsföretaget här i Umeå. Efter ett par dagar fick jag ett svar som sa mig ungefär noll:
 
"Hej !
jag vet inte om mitt svar blir något bättre , men avfallstaxan man betalar går till den kommun man bor i , att vi ska " sponsra" påsar till Umeå det är tyvärr inte möjligt, Umeå Kommun har bestämt sig för sin typ av påsar , kärl , hantering mm.
Att sedan det är olika tankar om hur bra eller dåliga påsar är det är lite olika mellan både kunder o mottagare av avfallet.

Så du måste tyvärr bruka de påsar som Umeå Kommun tillhandahåller

Med vänlig hälsning
 
Slingriga Slingermannen
Enhetschef Avfall"
 
Obs fingerat namn. Ingen framgång alltså. Detta gjorde mig lite lätt irriterad och det är ju så tydligt att ingen bara vågar säga "använd vad fan du vill", eller snarare att ingen får säga det även fast det är sant. Så lilla jobbiga jag skickade ett nytt mejl till kommunen där jag klart och tydligt deklarerade att jag förstår att kommunerna gjort sina val och blablabla men att jag undrar om det ~rent hypotetiskt~ spelar någon roll för rötningsprocessen vilken påse man använder, om Skellefteås och Umeås kompost kanske rötas för sig eller om allting rötas tillsammans och om man därmed kan använda vilken påse man vill, ~i teorin~. Och då! Då var det en äkta MVP som äntligen gav mig ett rakt svar:
 
"Hej Jenny

Vad gäller processen skiljer sig inte påsarna nämnvärt, vi kan hantera båda sorterna, utan det är din egen kommun som bestämmer vilka påsar ni ska använda eftersom det sker utifrån upphandlingar enligt LOU, då kan det bli så olika kommuner använder olika typer, utifrån vem som vinner leveransen.
Vi har inte ställt något krav från Biogasanläggningen vilken sort som ska användas,

MVH

// The Real MVP Mr Answerman
Enhetschef Tuvan ARV/Biogasanläggning"
 
Obs fingerat namn.
 
SÅ! Summan av kardemumman är alltså att den enda anledningen till att Umeå kommun och sophämtningsföretaget säger att den bruna papperspåsen är den som ska användas i Umeå är att de helt enkelt tycker den är bättre. Slingriga Slingermannen på Skellefteå kommun är en fegis som inte vågar berätta det och kommunerna har heller inte råd att "sponsra" andra kommuner med påsar. Efter min google-research på ämnet så har jag lärt mig att den bruna papperspåsen tydligen är aningen bättre (typ 0,00001%) och att den används mer än majspåsen om man ser till hela landet. För mig är dock majspåsen 1000 gånger bättre och nu vet jag ju också att den går lika bra att använda här där jag bor. Umeå och Skellefteå kommun emellan spelar det i teorin alltså ingen roll och därför tänker jag fortsätta med mina majspåsar som jag får från skyddad källa. En liten stackars Umeå-bo har de nog råd att förse. Jag läste mig också till att många Umeå-bor är katastrofalt missnöjda med kommunens val och jag är inte den enda som motsätter mig det i praktiken också. Säga vad man vill om mig men jag ger mig fan inte när det gäller sopsortering!!! Nu vet vi i alla fall att komposteringen inte skadas av det (och det är IMO det viktigaste). Så majspåsa på! You didn't hear this from me. Hejdå alla fans.
Allmänt | | En kommentar |
Upp