Kompostkampen

Hej alla fans. Boy do I have a story for you. Hahaha alltså det här är så petty och TÖNTIGT (mina två främsta egenskaper), men ni vet ju kanske att sopsortering ligger mig varmt om hjärtat. Jag vet inte varför men det gör det. Jag tror att det beror på att jag rent generellt älskar att sortera saker och att jag också försöker kompensera för miljömässigt dåliga val jag gör i livet hehe. Men hur som helst! Jag kommer ju från Burträsk som är en del av Skellefteå kommun och i den kommunen så används såna där gröna majspåsar (<3<3<3) för att kompostera i hemma. Men här i dum-Umeå använder man dumma papperspåsar som ska sitta i ett dumt kärl och både påsarna och kärlet är så onödigt stora och påsarna är så svårhanterliga och dåliga!!!!! Jag vill ju helst ha kärl för ALLT under min diskho, alltså vi snackar papper, tidningar, kartong, plast, metall, pant, kompost, färgat glas, ofärgat glas, glödlampor, batterier, el-grejer, A L L T, men p.g.a. platsbrist är det väldigt svårt. Dessutom fanns det redan två fasta kärl här i lägenheten när jag flyttade in, så jag fick nöja mig med att ställa in ett tredje kärl bredvid (för jag tänker INTE lägga mig under tre kärl + kompost).
 
Detta ledde till att jag inte rymde kompostkärlet som Umeå kommun oh so generously hade givit mig, eftersom det var meningen att detta kärl skulle förvaras bredvid de två fasta kärlen (där jag då hade ställt ett tredje redan) och det var för stort för att kunna skruvas fast på insidan av dörren då den inte gick att stänga i så fall. Till följd av denna platsbrist och min starkt negativa inställning till Umeå kommuns val av kompostpåsar tänkte jag att jag istället skulle använda en egen, mindre behållare jag hade sedan tidigare och be en anonym langare ta hit majspåsar till mig. So far so good. MEN, jag blev då uppmärksammad på av både Johan och Rebecka att man kanske inte får använda några andra typer av kompostpåsar än de som kommunen har valt, p.g.a. sättet på vilket kommunen tar hand om komposten. Naturligtvis googlade jag på detta och på Umeå kommuns hemsida läste jag mig till att man inte fick använda något annat än papperspåsar och insåg med stor besvikelse att jag skulle behöva skicka tillbaka majspåsarna till Skellefteå igen och använda de stora otympilga papperspåsarna med tillhörande kärl. MEN, efter lite mer läsning så blev jag varse om att Umeå kommun inte tar hand om sin kompost själva utan den skickas till en annan kommun för att rötas och bli biogas. Gissa vilken? Skellefteå.
 
Min reaktion.
 
 
Jag bestämde mig då för att mejla företaget som hämtar Umeå kommuns kompost för att fråga dem om det spelar någon roll vilken påse man använder här i Umeå när komposten ändå rötas i Skellefteå, med tanke på att vi använder två olika påsar. Efter flera dagars väntan fick jag svaret att de bruna papperspåsarna är de som ska användas i Umeå kommun. Detta var ju inte direkt svar på min fråga så jag svarade att jag förstår det men att jag fortfarande undrar om det spelar någon roll för själva rötningsprocessen vilken påse man använder, då alltihop rötas i en kommun som använder majspåsar. Jag fick aldrig något svar på detta och då tipsade pappa mig om att mejla Skellefteå kommun istället. Sagt och gjort, jag mejlade dem och ställde samma fråga som jag ställt till sophämtningsföretaget här i Umeå. Efter ett par dagar fick jag ett svar som sa mig ungefär noll:
 
"Hej !
jag vet inte om mitt svar blir något bättre , men avfallstaxan man betalar går till den kommun man bor i , att vi ska " sponsra" påsar till Umeå det är tyvärr inte möjligt, Umeå Kommun har bestämt sig för sin typ av påsar , kärl , hantering mm.
Att sedan det är olika tankar om hur bra eller dåliga påsar är det är lite olika mellan både kunder o mottagare av avfallet.

Så du måste tyvärr bruka de påsar som Umeå Kommun tillhandahåller

Med vänlig hälsning
 
Slingriga Slingermannen
Enhetschef Avfall"
 
Obs fingerat namn. Ingen framgång alltså. Detta gjorde mig lite lätt irriterad och det är ju så tydligt att ingen bara vågar säga "använd vad fan du vill", eller snarare att ingen får säga det även fast det är sant. Så lilla jobbiga jag skickade ett nytt mejl till kommunen där jag klart och tydligt deklarerade att jag förstår att kommunerna gjort sina val och blablabla men att jag undrar om det ~rent hypotetiskt~ spelar någon roll för rötningsprocessen vilken påse man använder, om Skellefteås och Umeås kompost kanske rötas för sig eller om allting rötas tillsammans och om man därmed kan använda vilken påse man vill, ~i teorin~. Och då! Då var det en äkta MVP som äntligen gav mig ett rakt svar:
 
"Hej Jenny

Vad gäller processen skiljer sig inte påsarna nämnvärt, vi kan hantera båda sorterna, utan det är din egen kommun som bestämmer vilka påsar ni ska använda eftersom det sker utifrån upphandlingar enligt LOU, då kan det bli så olika kommuner använder olika typer, utifrån vem som vinner leveransen.
Vi har inte ställt något krav från Biogasanläggningen vilken sort som ska användas,

MVH

// The Real MVP Mr Answerman
Enhetschef Tuvan ARV/Biogasanläggning"
 
Obs fingerat namn.
 
SÅ! Summan av kardemumman är alltså att den enda anledningen till att Umeå kommun och sophämtningsföretaget säger att den bruna papperspåsen är den som ska användas i Umeå är att de helt enkelt tycker den är bättre. Slingriga Slingermannen på Skellefteå kommun är en fegis som inte vågar berätta det och kommunerna har heller inte råd att "sponsra" andra kommuner med påsar. Efter min google-research på ämnet så har jag lärt mig att den bruna papperspåsen tydligen är aningen bättre (typ 0,00001%) och att den används mer än majspåsen om man ser till hela landet. För mig är dock majspåsen 1000 gånger bättre och nu vet jag ju också att den går lika bra att använda här där jag bor. Umeå och Skellefteå kommun emellan spelar det i teorin alltså ingen roll och därför tänker jag fortsätta med mina majspåsar som jag får från skyddad källa. En liten stackars Umeå-bo har de nog råd att förse. Jag läste mig också till att många Umeå-bor är katastrofalt missnöjda med kommunens val och jag är inte den enda som motsätter mig det i praktiken också. Säga vad man vill om mig men jag ger mig fan inte när det gäller sopsortering!!! Nu vet vi i alla fall att komposteringen inte skadas av det (och det är IMO det viktigaste). Så majspåsa på! You didn't hear this from me. Hejdå alla fans.
Allmänt | |
#1 - - Alexandra :

Hahahahah. Älskar detta!!!! Majspåsar it is!

Upp